Wetgeving en detachering: Agio Legal & Liantis

Detacheren naar een land binnen de Europese Unie is relatief eenvoudig.

 

Gerben Vermeulen

 

juridisch adviseur

hr-dienstengroep Liantis 

 

Tips en tricks van Gerben

Wanneer je buitenlandse medewerkers in dienst neemt, is het belangrijk om met bepaalde sociaal juridische zaken rekening te houden. Wanneer het gaat om kandidaten uit niet-EU-landen bijvoorbeeld moet je verschillende formaliteiten rond de tewerkstellings- en verblijfstoelating in orde brengen. Welke formaliteiten dit exact zijn, wordt bepaald door het bevoegde gewest. In Vlaanderen bijvoorbeeld is het zeer belangrijk om de aanvraag hiervoor tijdig in te dienen. Weet dat volgens de website van de Vlaamse overheid de doorlooptijd van de aanvraag kan oplopen tot 7 à 8 weken.  

Wil jij je medewerkers ook in het buitenland laten werken via detachering? Dan is het belangrijk om te weten of dat binnen of buiten de Europese Unie is. Detacheren naar een land binnen de Europese Unie is relatief eenvoudig. Als je echter een werknemer uitstuurt naar een land buiten de Europese Unie, dan is dit vaak niet zo evident. Voor beide situaties luidt de boodschap: begin tijdig aan de voorbereiding en schakel snel deskundige hulp in zodat je niet voor verrassingen komt te staan”. 

Soms detacheren buitenlandse bedrijven hun werknemers tijdelijk om hier in België voor een werkgever te komen werken. Denk maar aan een Duitse informaticus die door zijn Duitse werkgever uitgestuurd wordt om vijf maanden lang analyses uit te voeren bij een Belgische onderneming die klant is van zijn Duitse werkgever. Om de  rechten en arbeidsvoorwaarden van gedetacheerde werkkrachten in België te kunnen waarborgen, riep ons land de Limosa-meldingsplicht in het leven. Deze Limosa-aangifte is een wettelijke verplichting. Wanneer je dit niet naleeft, kan dit leiden tot strafrechtelijke en administratieve sancties.

INTERESSANTE LINKS

Wanneer je als ondernemer denkt aan internationale expansie, het werken met detachering of het inschakelen van buitenlandse werkkrachten, moet je met veel zaken rekening houden. Het is niet altijd eenvoudig om het bos nog door de bomen te zien. Als je bijvoorbeeld overweegt om werknemers uit te sturen naar het buitenland, dan is het heel belangrijk dat je vooraf goed op de hoogte bent van de financiële gevolgen. Blijf je nog steeds Belgische sociale bijdragen op het loon betalen, zijn er implicaties voor de hoogte van het brutoloon …. Daarom laat je jou als werkgever het best bijstaan door een partner die met je meedenkt. Liantis staat je graag bij. Ontdek wat Liantis voor jou kan betekenen op www.liantis.be. 

Als UNIZO-lid ontvang een korting van 50 euro op de opstartkost bij Liantis sociaal secretariaat. 

Wees extra voorzichtig wanneer je handelt buiten de Europese Unie. 

Jan Van Loon

 

Advocaat

Agio Legal 

 

Tips van Jan

Investeer in goede algemene voorwaarden of commerciële contracten. Templates beantwoorden niet altijd aan jouw werkelijke noden. Deze documenten vormen jouw eerste schild tegen mogelijke risico’s.

Informeer je voldoende over de lokale wetgeving alvorens naar het buitenland te treden, zoals lokaal consumentenrecht. 

Hou rekening met bepaalde fiscale verplichtingen, zoals de vernieuwde BTW-regeling. 

Met dank aan onze partners